17 October 2009

Kena Hempap Masa Tidur??? Ini Faktanya!


Assalamualaikum

Tataw la kan korng pnah mengalami situasi ni dimana di kala biasanya pd waktu malam , apabila kita tertito kmudian tjaga , kita akan prasan tubuh badan kita sgt berat & susah benar mahu bangun wlaupun kudrat digunakan. Malah kudrat kita telah mjadi lemah scra tiba2. Dada rasa berat & seperti dihempap sesuatu. Mata akan separuh terbuka dan kelihatan seperti separuh tjaga namun ketika itu kita sedar. Apakah sebenarnya berlaku? *Jengjengjeng...

Aula:

Kepercayaan hebat orang Melayu yang layu ilmu perubatannya akan mengaitkan kejadian tersebut dengan makhluk halus.Orang-orang tua akan mengatakan ada makhluk halus baring atau menghempap atas kita akibat daripada kesalahan kita sebelum tidur seperti mengganggu kawasan makhluk terbabit,tidur tak basuh kaki ataupun tidak solat sebelum tidur.Maka kepercayaan ini telah lama ditelan bulat-bulat oleh generasi Melayu hinggalah saat artikel ini ditulis.Apakah yang sebenarnya berlaku???

Fakta:

Teknologi perubatan moden kadang-kadang tidak mampu mengetahui penyakit berkaitan dengan roh.Iaitu rasukan dan sihir yang memang tiada ubat jika menggunakan teknologi perubatan moden.Namun untuk masalah 'Hempap Ketika Tidur' ini,pakar-pakar telah menjumpai kaitan kejadiaan ini dengan keadaan fisiologi badan manusia ketika tidur.Benarkah?Jom kita hayati:

Sebenarnya,ia terjadi akibat daripada Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' iaitu keadaan yang terdiri daripada lumpuh yang sementara.Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa mahu tidur (hypnagogic paralysis) atau baru bangun dari tido (hypnopompic paralysis) Kemudian normal badan manusia apabila tidur, bila masuk peringkat tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement->waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) otak akan bagitau badan kita suruh rehat maka badan kite kira macam switch off kejap atauE M atonia (tader muscle tone). Otak kita pun ada 'switch off button.' dipanggil reticular activating system RAS..Apabila otak sudah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ini maka tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas dan lain-lain) yang masih on.Ianya sama seperti Screen Saver atau hibernate.Apabila kita bangun, RAS switched on balik dan kita sedar fully awake state tetapi kadang-kadang, electrical signal tak diaktifkan oleh otak untuk switch on balik badan kita, maka masa itulah badan kita lumpuh seketika sebelum otak activate kannya balik.Memang menakutkan tapi benar,tapi paralysis tu tidak semestinya complete atau full,kadang-kadang partial atau sebahagian sahaja.Sebab itu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetiap badan lain lumpuh! Satu lagi, sleep paralysis ni selalu juga datang sekali dengan hallucinations( halusinasi ) samada dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)


Punca yang boleh menyebabkan sleep paralysis:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2.Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)

4. Stress yang banyak di otak seperti masalah keluarga, kewangan dan lain-lain.

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh basikal)

6. Orang yang ader penyakit Narcolepsy

No comments:

Post a Comment