27 January 2013

Volunteer Petrosains

Hye Hye Hye !!! 

This entry I want to share my story about Volunteer Petrosains . Korang tahu tak apa tu Petrosains? Dekat mana Petrosains? Okay la for short intro Lia boleh cakap yang Petrosains ni ialah salah satu pusat sains negara yang terletak di Suria KLCC, Kuala Lumpur dan ia menawarkan tempat yang sempurna bagi pengunjung yang gemarkan ketakjuban sains dan teknologi. 

So about the Volunteer Petrosains ni , sesiapa yang berminat nak kerja as a ''volunteer'' korang kena pergi sana ambil borang and isi borang tu bagi penuh dengan tulisan comot korang tu. Korang tulis la the highest achievement korang dalam tu. Then must have a passport photo. (It's a compulsory for you to be selected to call interview) . Another way is korang boleh isi borang through online . It's more easy and last step click Submit . But , for this Volunteer , just ada 6 times for one year . So you need to follow the date to apply it . Dah habis tu just tunggu la orang Petrosains call .

Tunggu tunggu . At last , I got called from Petrosains yang Lia dipilih untuk attend interview . So kena pakai smart casual . Bawa semua original sijil . Memula Lia punya interview at 9 am , but then minta tukar petang at 2.30 pm sebab tak berani janji awal pagi macam tu nak pergi interview . (senang cerita Lia ni bangun lambat) Haha . Alright then when the day has come ,  Lia pon pergi la Interview bertemankan seorang kawan comel Lia , Maryam . Thanks so much to her because sanggup tunggu Lia berjam-jam . Huh . Tapi Lia bagi dia kek Red Velvet tau ! Haha . (perlu untuk bagitau di sini)

Okay then for interviewee kitorang kena naik level 5 . Then tunggu dekat luar reramai and orang sana akan panggil kitorang. Dalam banyak-banyak interview Lia pernah pergi , this is the first time interview in group . Yep like seriously agak menakutkan kalau dalam group ni because it's more challenging . Sementara tunggu nama group Lia di panggil , kitorang semua borak-borak dulu , banyak juga la group yang tak di panggil kan . Dorang je yang borak-borak , Lia layan hp . (anti-social) eh? Haha . Orang yang kenal Lia mesti nak termuntahkan dgr Lia cakap anti-social. Weeeks :P but then dengar la dorang borak macam-macam sambil speaking bhaiii. Okay menci betul . High level apa english dorang? Interviewee situ semua hebat belaka. Semua pandai and dari sekolah yang hebat-hebat and ofcourse dari University yang gempak. Lia UiTM di hatiku jeeee. Hehe. (bersyukur apa apa pon)

Alright then when my group was called ,  kitorang bangun and masuk satu bilik like bilik meeting . Berdepan dengan interviewer lelaki and perempuan lagi hensem dan cantik . Firstly , dalam interview tu , interviewer story about the background Petrosains then baru la one by one introduce their self . Okay  , you guys need to speak in English . No malay please ! I really mean it . Because they choose based on our English and then our confidence level plus our convince to them . So like I said just now , my group semuanya hebat-hebat in English . Then when my turn , tetiba masa tu la tangan nak sejuk gila , jantung laju semacam , a.k.a NERVOUS . But yeah , Lia tak tunjuk nervous tu , I just be myself . So Lia pon start la story about my life , background family , my experienced , and so on . (I became a President a must for story) And I end my speech that why you guys need to choose me because I... bla bla blaaa . (enthusiastic please !!)  and piuuuhh !! Habis la interview .

Dorang cakap akan call back siapa yang terpilih before 7 pm . So habis tu Lia keluar pergi makan dengan kawan Lia , masa tengah ambil2 gambar kat food court sambil gelak tak ingat dunia tiba-tiba hp lia berbunyi and no tak kenal appear on my phone , so I pick up and yeah sound like this

"Tahniah ! Anda telah terpilih untuk menjadi Volunteer Petrosains......."

" Syukur Alhamdulillah "  , I whispered .

Okay for your information , ramai gilaaaa apply nak jadi Volunteer Petrosains ni , badge Lia around 300 plus yang apply . Yang di panggil interview for 120 orang and yang selected just for 60 persons . So Alhamdulillah I'm the lucky one .  Esok bermulanya orientasi kitorang for one week , makan free okay . And Lia akan naik sky bridge ! Weeee ! Teringin sangat dari kecil nak naik jambatan KLCC tuh . Selama ni tengok je kan .  Hehe .



Antara keistimewaan bekerja di Petrosains: (Di petik dari seorang blogger)




  • Pengalaman yang lain dari yang lain(jawapan artis).Memang kerja volunteer tu banyak.But dengan Petrosains,korang akan sentiasa topup ilmu baru.Sebab korang kena belajar untuk terang each exhibit dan minishow.Nak tak nak,korang kenalah tahukan dulu.Mahu visitor tanya,bukan nak buat muka berak kapur disitu.Ilmu korang akan berkembang lagi-lagi yang study bidang lain dari science physic



  • Bertambah kenalan.Sebab petrosains adalah satu family yang sangat besar.Korang berpeluang kenal ramai orang dan bertukar pendapat. 



  • Meningkatkan skill korang dalam berinteraksi dengan orang ramai n ofcov skill english korang akan bertambah mantap.Mean boots up korang nye confidence gittew.Hari-hari korang kena interaksi dengan orang hahaha.Syes tak tipu.Mai jadi volunteer program cam haku.Berdarah lol!Terang sampai air liur kering but SERONOK SANGAT!Sbb dapat kongsi ilmu and inspire people dengan ilmu science and make it look fun.*err not look fun.Indeed its fun!*



  • Gaji part-timer yang boleh tahan tinggi and susah untuk didapati di mana-mana. Kat Petrosains RM5 (Mon-Fri) , RM6 (Weekend) and RM7 (PH) . Seriously tempat lain cuma RM3/ RM4 per hour .



  • Korang boleh pilih hari apa nak kerja. See! Best kan?



  • Korang boleh berfoya-foya ketika bekerja. Sebab? Kerana persekitaran kerja anda sangatlah best. Ada sangat ramai manusia. Tempatan mahupun bukan tempatan. Bayi sehinggalah warga emas.



  • Korang dapat masuk free hari-hari. Dah kerja dalam tu komfem-konfem la kan.



  • Korang tidak akan blur bila masuk kerja kerana anda perlu menghadiri TRAINING selama 10 hari with elaun + makan free okay. Training itu serius akan menyedarkan anda betapa pentingnya anda sebagai volunteer di Petrosains.



  • Boleh enhance your soft skill. Hari-hari kerja kena bagi announcement, kena cakap depan orang ramai dan wajib cakap English bila hang jumpa dengan Mat Salleh @ Pak Arab @ Abe Jepun @ Pakwe Korea.



  • Lepas kerja korang boleh jalan-jalan dekat KLCC sampai naik bosan macam aku.



  • Korang boleh main segala benda teknologi peralatan mainan dalam tu sesuka hati. Antara yang aku paling suka ialah Helicopter and Go-Kart Simulator. Kalau aku ditugaskan jaga kat situ memang heaven kau. Sebelum visitor datang boleh main berulang kali free-free je. Tapi bila visitor dah sampai dorang kena bayar kalau nak naik haha. (Ala.. 2 ringgit je pun)



  • Korang boleh mintak bila-bila masa je korang nak kerja walaupun dah masuk belajar semula sampai la umur korang 65 tahun. Asalkan korang tak berhenti kerja lebih dari setahun. Kalau tak kena pergi training balik. Tapi tak payah interview lagi sekali.



  • Ada semua kemudahan terutama surau yang selesa, pantry dan toilet yang sangat bersih.
 
Red for Love. *Tetiba

16 comments:

  1. alhamdullilah..lyeen ni x pernah pun pegi petrosains..nk pegi jugak ni...heheh

    ReplyDelete
  2. CONGRATZ syg !!! Syukur , you're the lucky one ~ :')

    ReplyDelete
  3. Maryam : thank you so much dear for accompany me .

    Lyeen De Syifa : Eh jom jom dtg kl lia bawa k :)

    Neddy sweet : thank you sayang !!

    Siti Aliah : Hehe tau tape alangkah bestnya korang pegi klcc kan.

    Eida : Alhamdulillah thanks dear bg support !~

    d : Hehe yup yup :D

    ReplyDelete
  4. anti-social??..haha, is that true?

    I'm surprised to know that you are such a nice and friendly girl!, So talkative when it comes for small chit-chat! =)

    Nice blog!

    p/s: what is the theme song? (piano cover)

    ReplyDelete
  5. Muzz : Hehe I can be friendly when I seat beside ppl or like one group . thanks muzz . u're also have a blog yeah ! hehe . oh that song is wonderfull night :)

    ReplyDelete
  6. looks like both of us like writing...yeah!!...keep writing Lia!... =)

    ReplyDelete
  7. Alright I will follow u then :D hehe .

    ReplyDelete
  8. I know you! You were that girl at magic math station are'nt you?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep yep Im the one that do magic show :)

      Delete
  9. how to apply online? i just found the application form in pdf. but still need to submit at petrosains isn't?

    ReplyDelete
  10. hey awak, sy nak tanya, sy dah dipanggil interview pd rabu depan. but katakan lah if dapat esoknya terus pergi training ya?

    ReplyDelete
  11. dah gi melawat...tapi nampak encik2 pb kat petrosains tu macam seyus je....dorang tak kaco ke

    ReplyDelete