06 March 2011

Kem Kembara~

Alhamdulillah syukur sgt kem kembara da habis :)






Assalamualaikum semuaaaaa :D
woaahh ! Macam tak caya plak kan lia nak update blog . hehe .
ni pon ada banyak masa free so update la blog . Facebook da busan lak on9 . hoho
btw , kelmarin iaitu hari jumaat lia ada kem kembaraa d Gua Kerbau , Kodiang , Kedah .
Tempat tu agak cantik . Selesa pon bolehlah . Besar tak lah besar mana . Kata pon gua kan .
So ni nak cerita lah pasal Lia kat kem . Hehe :)

Hari jumaat jam 3 ptg kena bkumpul di padang kawad . OTW dr kolej ke pdg kawad tu mmg SEJUKKK gilaaa , then kena bjemur plak kat padang tu utk nyanyi lagu negaraku dan wawasan setia warga UiTM , huish SEJUK yg tak terkata . HAHA . Ok , then ktrg smua naik bus kol 330pm and sampai di Gua jam 4 petang camtulah . Sampai sana tak buat pape pon , banyak mbuang masa dengan duduk , baring , borak2 , gelak2 etc...
then masuk waktu asar ktrg solat dulu , pastu igt ada la aktiviti , tapi takde jugak , ktrg kena check khemah tengok cukup ke tak 2 batang panjang 1 batang pendek . (aku tatau apa function batang semua tuh -.-) Agak bosan time tu then siap2 utk solat maghrib sampai ke Isyak . Sementara mnunggu waktu isyak pon takde buat apa , lia sempat lagi tido dengan lena . :P Dah habis solat Isyak tu ktrg kena duduk dalam group pulak (lupo, ptg slps solat asar ada bahagikan group) Time tu En Nazri (Ketua Unit Ko UiTM Arau) bcakap kat depan , kata lain mbebel2 d depan . Huhu . Ktrg ni mdongakkan kepala dengar jela apa dye bebel2kan tuh . Tektiba En tu sebut nama Lia , itu agak terkejut ye , dia kata 'haa lia mana? ha tu tu saya lantik dia jadi ketua kembara, sbb dia pon salu jumpa saya tanya mcm2 , kem ni pon dia yang uruskan' . Lia lak time tu tengah borak2 dengan kawan , bila cakap camtu tgk dorang semua da pandang2 Lia , ahakz . Tapi memang betul pon lah Lia ni rajin g jumpa lecturer and en Nazri tuh . Next week ni boleh la buat surat pengecualian nak balik kl so takyah p koko . Confirm En Nazri sign n setujuuu =D

Oh , lupo , kem kembara ni ada gabung dengan group Badan Pertolongan Cemas (BPS) and ada jugak JPA (tatau nama panjang) . Almost students BPS course Kimia Industri and JPA tu plak kos ladang . So bukannya students akaun jelah kan kat kem tuhh . Best jugak bila gabung dengan group lain ni . Dapat ramai kawan , kongsi ilmu and pendapat . Hehe . Ketua group Lia dr kos kimia industri nama Safwan , lia cuma pelik dengan dia coz dia ni cam cuba nak rapat dengan lia . Haih . Lia pon tak faham . Peliknya , seboleh2nya nak duduk sebelah lia . Hmm pape je lah . Perasaan Lia je kot =]

Alryteee , aktiviti ktrg hari jumaat tu night walk . Start jam 12am . Ktrg ni group yg ke 7 dr 9 group . So nak kena tunggu 1 1 group gerak dlu . Memang laaamaaaa gila nk mnunggu . Kawan baik Lia , Sherry (nama sebenar) sampai tertdo kat bahu Lia , yang Lia ni dengar je cerita dr safwan , mcm2 tol . Siap bg tau dia student Dekan . Haish . Yelah yelah . Budak pandai la tu . Next! Tibalah masanya group Lia plak , ktrg kena lalui 6 cek point , malas nak cerita panjang , nyte walk tu mengambil masa dlm 1 jam 30 mints kott . Agak seram jugak coz memang gelap gelita , hanya torchlight saja dapat bagi flow jalan utk kedepan dengan selamatnya~ hehe . Sampai balik d Gua kerbau da jam 2 lebey , n then kena pasang kemah pulak , 1 kemah 3 orang . Lia tdo dengan sherry and siti aliah . Nasib baik diorang ni kecik2 , so agak selesa tido dalam tuh . HEHE !

Keesokannya sabtu , pagi2 bangun jam6 pagi . Dapat tdo 3 jam camtuh jek . Memang tak puas betul ! Mengantuk gila , berat mata nak bukak melihat dunia ni tapi bila fikirkan nak solat subuh Lia bangun jugak terus bgegas ambil air sembahyang . Aduyaiii , sampai d toilet je kena Q plak , dush dush ! Then after solat subuh ktrg kena g bsenam plak , ikut group macam biasalah . And then jogging. Kejap jogging kejap benti berjalan plak then jogging balik then jalan balik...haih, bosan tol , at last Lia terus pecut laju sampai jadi orang depan sekali (Mwahaha!) Tektiba nak smpai ke penamat budak2 laki yg kuat berlari tu potong Lia and ada gak sgelintir perempuan potong Lia jugak . Tapi tak kisah pon memang da sampai balik kat Gua Kerbau . Bila jumpa kawan2 Lia diorang cakap 'kau igt ni marathon ke smpai lari laju sgt' , lia pon...erkk (Laju ke?) Monolog dalaman . Huhu

Next aktiviti ktrg kena buat water confidence , sape nak buat boleh la , sape taknak buat boleh blah . HAHA . Joke . Komander semua tak paksa pon , tapi Lia buat , coz macam seronok jekk . Ktrg kena pergi dlu ke jambatan sungai tuh , kat situ lah tempat utk terjun , Lia org last skali yang terjun , bukannya pengecut ke hape , suka tengok org lain terjun n gelak2 kat diorang . HAHA ! then turn Lia masa nak terjun ni masa tu lah rasa nervous segala bagainya , smpai nak naik balik taknak terjun , yelah bila tengok bawah gayatnyaaaaa , and dalam gilaa . For sure mmg tak nampak dasar . But then Alhamdulillah dapat terjun dengan gembiranyaa :P and berenang2 smpai ke phujung . Oh btw ktrg terjun ada jaket kena pakai . Kalau tak pakai sah2 org terjun then tak timbul2 dah . HEHE :P (aku lah tuh kottt)

Pastu makan utk breakfast , then lia tdo kjap dalam kemah , tengah hari plak makan for lunch , pastu Lia minta izin kena balik dulu ditemani oleh Sherry , en nazri yang hantar kami balik sampai ke Kolej Dahlia . Alhamdulillah selesai da utk kem kembara part2 =]

Sampai kolej terus mandi , basuh baju , online kjap then STUDY utk test ECO esoknya(ahad) , study dengan sherry coz dia kan 'best student' . Hehe :) Pastu petang jam6 plak Lia kena bgegas pergi ke mushroom bsama dengan Amirah bilik depanku , dia ni 1 kepala gak dengan Lia , suka buat lawak tahpape . EHHH . manade . Gurau je tau mira . Hehe . Sampai d mushroom Lia terus g jumpa partner Lia iaitu Din , partner apa nih ? ahah , partner utk speech malam kang aka jadi MC . Blatih kjap dengan dia , pukul 830 startnya majlis . Lia pon dengan rasa bersedianya memulakan bercakap d khalayak orang ramai , malu tak malu pedulik apa , yang penting I CAN DO MY BEST :) Malam tu jugak ada pertandingan Tarian Singa , ohh my God , Best gilaaak ! 1st time kot tgk depan2 , pnah jugak dulu Lia tengok tp dr jarak jauh , tu pon da LAMAA gilak . Anyway , mmg best performance diorang :) Comel jek singa tuh . HEHE :P

Lia balik majlis tu dalam kol 11malam . Tpaksa balik awal coz nak study eco , actually Lia kena kemas2 sikit kt stage tu smua , tp thanks kat Presiden Mandarin bagi Lia balik awal :) So itu jelah kot Lia nak cerita . Si mira ni da panggil ajak makan . Kacau betullah . haha . Jangan amek hati mira . Heee.

thanks for reading . Assalamualaikum :)



ps~ Alhamdulillah pagi tadi dapat jawab test eco dengan baik . :) Thanks En Nik yg banyak mberikan tunjuk ajar pada ktrg semua ^^

2 comments:

  1. En Nasri bkan ketua unit ko la.. adoi.. fakta asyik salah ja lia nih.. hehehehe... Dia tu Pembantu Kokurikulum je pun....

    ReplyDelete
  2. eh mana lia tauuu . hehehe :P

    ReplyDelete